Com fer vaga?

 

El divendres 27 de setembre hi ha convocada VAGA GENERAL A TOT L’ESTAT! Solidaritat de classe i internacionalista davant la massacre de l’Estat d’Israel cap al poble palestí. Contra el colonialisme i els genocidis, aturem-ho tot!

 

Coneix els teus drets

1. Quan puc decidir secundar la vaga?

L’article 28.2 de la constitució espanyola reconeix als treballadors el dret de vaga per defensar els seus interessos. Pots iniciar la vaga en qualsevol moment, encara que hagis començat la teva jornada laboral. En aquest cas, es calcularà el descompte per les hores que t’absentes i no per tota la jornada completa.

2. He d’avisar a l’empresa que faré vaga?

No, es tracta d’una vaga general. La llei no contempla l’obligatoreitat d’avisar a l’empresa. Si la vaga està convocada legalment, tens dret a secundar-la sense preavisar en el centre de treball.

3. Si l’empresa em pregunta si faré vaga, què faig?

L’empresa no té dret a preguntar-ho i NO hi ha obligació de respondre. Que l’empresa consulti prèviament s’entén com un intent de coacció i intimidació contra el dret de fer-la.

4. Em poden fer fora per fer la vaga?

Per descomptat que NO. El dret de Vaga és un dret fonamental, especialment protegit per la legislació. Un acomiadament concebut com a represàlia contra la participació en una vaga és denunciable i resultaria NUL davant els tribunals, comportant la readmissió immediata del treballador acomiadat.

 5. Poden sancionar-me per fer la vaga?

No. L’article 52.d de l’Estatut dels Treballadors (ET) especifica que la vaga no serà computable com a falta d’assistència o com a objecte de sanció. Tampoc pot ser causa de represàlia de cap altre tipus, ja que vulneraria un dret constitucional.

6. Afecten els dies de vaga als dies de vacances?

Els dies de vaga no es tenen en compte ni han de produir descomptes de dies de vacances. És igual els dies de vaga que facis durant l’any perquè s’entén que són faltes justificades.

7. Quines conseqüències econòmiques té?

El descompte d’un dia de vaga equival a 1,4 dies de salari ordinari. Si l’empresa  descompta indegudament unes quantitats que no siguin legals, el procediment per reclamar és el següent: interposar una demanda individual de reclamació de quantitat.

8. Què són els serveis mínims?

La llei que regula l’exercici del dret de vaga estableix garanties per assegurar el manteniment dels serveis essencials a la comunitat.Els serveis mínims fixats han de ser proporcionals, i s’ha d’evitar que suposin un funcionament normal del servei.

 

En la vaga, la llei t’empara i et protegeix a l’hora de decidir secundar-la i d’unir-te a les reivindicacions. La llei et protegeix perquè puguis decidir lliurement. Cridem a tota la classe treballadora a secundar la vaga general del 27S. Agitem els pobles, els barris, tot el territori, fins a trencar tota relació amb l’estat sionista, fins a l’alliberament de les preses palestines, fins a fer caure el règim assassí. Posem el nostre cos al servei de la lluita i del dret a la vida del poble palestí. Aixequem-nos per Palestina, siguem Intifada!

 

 

 

*Drets laborals per a les persones treballadores amb contracte laboral. L’explotació, el treball no remunerat i la Llei d’Estrangeria vulnera directament el dret a fer vaga laboral, especialment per a les persones migrades, i les dones en el sector de les cures.